Home » Nieuws » Sepia’s!

Sepia’s!

Als er één sepia door de Oosterscheldekering is..
Gedreven door hun oerinstinct trekken momenteel grote aantallen zeekatten vanuit de grenzen van de Atlantische oceaan en de Noordzee terug naar de kust waar ze twee jaar geleden geboren zijn. Sinds de laatste week van april en bij een watertemperatuur van circa tien tot elf graden Celsius, trekken de eerste tweejarige dieren weer door de openstaande Oosterscheldekering, de Spuisluis van de Brouwersdam en de monding van de Westerschelde de Zeeuwse Delta in. En als er één sepia door de Oosterscheldekering is getrokken, volgen er altijd veel meer! Sommige sportduikers meldden dat zij de afgelopen weken tijdens een duik meer dan tien exemplaren onder de golven van de Oosterschelde aantroffen.

Druppelvormige eikapsels
De dieren zijn ook meteen begonnen met paren, want tegelijkertijd met de eerste sepia’s werden ook al de eerste eikapsels aangetroffen. Deze eikapsels zijn druppelvormig, ongeveer één centimeter in doorsnede en bekleed met een laagje sepia-inkt. De prachtige inktvissen beleven hun paaitrek slechts eenmalig: het voltooien van het voortplantingsritueel kan enkele weken duren en nadat ze hun vele tientallen eikapsels hebben afgezet sterven ze hier.

Teder ritueel
De gewone zeekat kan circa 40 tot 50 centimeter groot worden. Vooral tijdens de paaitijd zijn ze prachtig gekleurd en hebben ze alleen maar oog voor elkaar. De paring is een teder ritueel, waarbij het mannetje zijn zojuist op de paaigronden veroverde vrouwtje koestert en beschermt tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Hierbij kunnen de mannetjes onderling zeer agressief met elkaar vechten om hun paringsrechten te beschermen of juist te veroveren. De copulatie, waarbij het mannetje en vrouwtje innig hun acht armen verstrengelen duurt ongeveer 30 seconden tot een minuut en verloopt heel rustig.

Bijzonder natuurfenomeen trekt veel duikers
En net zoals de hormonen van deze inktvissen in de paaitijd door hun aderen gieren, groeit bij sportduikers het jaarlijks terugkerend enthousiasme om massaal te gaan duiken en van dit bijzondere natuurfenomeen te genieten. De sepia’s zijn absoluut niet schuw en kunnen goed door sportduikers geobserveerd en gefotografeerd worden. Toch verzoekt de Nederlandse Onderwatersport Bond duikers om afstand te houden, de dieren niet aan te raken en als het te druk wordt een andere duikplek op te zoeken. Het is bijzonder dat de sepia’s helemaal naar Zeeland komen om zich voort te planten: gun de dieren hun privacy!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *