Home » Nieuws » Sepia in de Oosterschelde gezien!

Sepia in de Oosterschelde gezien!

De eerste Sepia van dit jaar is gespot bij de duikplaats Kurkenol. Afgelopen zondag (10 april) gingen een groepje duikers onder water om sepiatentjes te plaatsen en kwamen hierbij de eerste zeekat van 2016 tegen.

12 graden Celsius
Als de Oosterschelde de perfecte temperatuur voor de sepia’s heeft bereikt, zo’n 12 graden Celsius, komen de zeekatten weer massaal naar de Oosterschelde toe. Ze zijn hier om te paren, hun eieren af te zetten en te verzorgen, én om er uiteindelijk te sterven.

Sterven
Het vrouwtje zet de eitjes af, iets dat soms wel een hele dag kan duren. Ondertussen beschermt het mannetje zijn vrouwtje tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Wanneer de twee- tot driehonderd eitjes zijn afgezet trekt het mannetje terug naar warmer water. Het vrouwtje sterft meestal vrij snel nadat ze de eitjes heeft gelegd.

Eén centimeter groot
Na ongeveer acht weken komen de eieren uit, waarna de ongeveer één centimeter kleine diertjes een beschut plekje in het zand zoeken om verder te groeien. Daarna trekken ze naar open zee.

Start van het duikseizoen
Voor veel sportduikers is de komst van de sepia’s het startschot en meteen ook het hoogtepunt van het duikseizoen. De sepia’s hebben tijdens de paring namelijk een prachtige kleur, waardoor het een spectaculair gezicht is om deze beesten van dichtbij te zien.

FB_IMG_1460456087500FB_IMG_1460456104960

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *