May 15 2017

Sepia’s!

Als er één sepia door de Oosterscheldekering is..
Gedreven door hun oerinstinct trekken momenteel grote aantallen zeekatten vanuit de grenzen van de Atlantische oceaan en de Noordzee terug naar de kust waar ze twee jaar geleden geboren zijn. Sinds de laatste week van april en bij een watertemperatuur van circa tien tot elf graden Celsius, trekken de eerste tweejarige dieren weer door de openstaande Oosterscheldekering, de Spuisluis van de Brouwersdam en de monding van de Westerschelde de Zeeuwse Delta in. En als er één sepia door de Oosterscheldekering is getrokken, volgen er altijd veel meer! Sommige sportduikers meldden dat zij de afgelopen weken tijdens een duik meer dan tien exemplaren onder de golven van de Oosterschelde aantroffen.

Druppelvormige eikapsels
De dieren zijn ook meteen begonnen met paren, want tegelijkertijd met de eerste sepia’s werden ook al de eerste eikapsels aangetroffen. Deze eikapsels zijn druppelvormig, ongeveer één centimeter in doorsnede en bekleed met een laagje sepia-inkt. De prachtige inktvissen beleven hun paaitrek slechts eenmalig: het voltooien van het voortplantingsritueel kan enkele weken duren en nadat ze hun vele tientallen eikapsels hebben afgezet sterven ze hier.

Teder ritueel
De gewone zeekat kan circa 40 tot 50 centimeter groot worden. Vooral tijdens de paaitijd zijn ze prachtig gekleurd en hebben ze alleen maar oog voor elkaar. De paring is een teder ritueel, waarbij het mannetje zijn zojuist op de paaigronden veroverde vrouwtje koestert en beschermt tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Hierbij kunnen de mannetjes onderling zeer agressief met elkaar vechten om hun paringsrechten te beschermen of juist te veroveren. De copulatie, waarbij het mannetje en vrouwtje innig hun acht armen verstrengelen duurt ongeveer 30 seconden tot een minuut en verloopt heel rustig.

Bijzonder natuurfenomeen trekt veel duikers
En net zoals de hormonen van deze inktvissen in de paaitijd door hun aderen gieren, groeit bij sportduikers het jaarlijks terugkerend enthousiasme om massaal te gaan duiken en van dit bijzondere natuurfenomeen te genieten. De sepia’s zijn absoluut niet schuw en kunnen goed door sportduikers geobserveerd en gefotografeerd worden. Toch verzoekt de Nederlandse Onderwatersport Bond duikers om afstand te houden, de dieren niet aan te raken en als het te druk wordt een andere duikplek op te zoeken. Het is bijzonder dat de sepia’s helemaal naar Zeeland komen om zich voort te planten: gun de dieren hun privacy!

Mar 13 2017

1e Buitenwaterduik 2017

Zaterdag 1 april 2017 (geen grap)

 

Eerste buitenwaterduik

 

Verzamelen 10.00 uur

 Duikcentrum Waterworld
Rolleklootsedijk 1.4306 NX Nieuwerkerk

 

 

Daarna reizen wij af naar het wereldberoemde “Dreischor gemaal” om de doop van onze aspiranten 1* van het seizoen mee te maken .

 

Na het volbrengen van deze missie zullen wij ons tegoed doen met sate & bier in cafe Charlies, Nieuwerkerk

Dec 25 2016

Fijne kerstdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Fijne Kerstdagen!

Dec 05 2016

Algemene Ledenvergadering

0002

 

Sliedrecht, 29-10-2016.

 

 

Geachte leden,

 

Het bestuur nodigt u hierbij uit tot het bijwonen van de

Algemene Leden Vergadering op vrijdag 9 december 2016 om 20.30 uur.

in ons clubhuis aan de Sportlaan 3 te Sliedrecht.

 

AGENDA:

 

  • Opening door de voorzitter en vaststellen agenda.
  • Verslag Algemene Ledenvergadering 25 maart 2016.
  • Mededelingen van de voorzitter.
  • Mededelingen van de secretaris.
  • Mededelingen van de hoofdtrainer.
  • Mededelingen van de barcommissaris.
  • Wat er nog meer ter tafel komt.

 

PAUZE

 

RONDVRAAG.

Sluiting door de voorzitter.

 

Met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van O.S.C. Moby Dick te Sliedrecht,

Oct 11 2016

Introductieduik bij O.S.C. Moby Dick Sliedrecht!

O.S.C. Moby Dick heeft op vrijdag 4 november 2016 een GRATIS kennismakingsavond. Iedereen, met een
minimumleeftijd van 16 jaar, is van harte welkom tussen 20.30 en 22.30 uur in bronbad De Lockhorst, Sportlaan 1 in Sliedrecht.foto-mobydick

Tijdens deze avond zal in het kort iets worden verteld over de duiksport en alle aanwezigen kunnen, onder begeleiding van een ervaren duiker, een gratis proefduik in het zwembad maken. Wij zorgen voor de duikapparatuur op die avond.
Vanaf de allereerste duik in het zwembad gaat er letterlijk een wereld voor je open, de sensatie van ademen onder water en de enorme rust. Stiekem droom je er al van om straks, op vakantie, zelf de wereld onder de zeespiegel te ontdekken. Als je net leert duiken heb je niet de tijd om écht om je heen te kijken en te genieten. Dan ben je voornamelijk bezig met het ademen onder water.
Pas als je vertrouwen hebt onder water, zie je wat voor moois er allemaal leeft. Dat er gigantisch veel te zien is onder water, zowel in Nederland als in het buitenland, dat weten Moby Dickers. Bijvoorbeeld in de Oosterschelde en de Grevelingen heb je veel kreeften, naaktslakken, krabben, wieren onder water, eigenlijk teveel om op te noemen! En bijna het gehele jaar door. In het voorjaar de welbekende sepia’s en in de zomer worden we de laatste jaren verwend met zeepaardjes. Om dit mogelijk te maken moet je wel eerst een brevet halen. Met dit internationale brevet mag je over de hele wereld zelfstandig duiken maken.

O.S.C. Moby Dick is aangesloten bij de Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) die op haar beurt weer lid is van de Confédération Mondiale des Activités Subaquatiques (CMAS). Met een duikbrevet op zak, ben je helemaal voorbereid voor vele extra uren duikplezier in Nederlands duikwater, om van het buitenland nog maar te zwijgen. Dit duikbrevet kun je halen binnen de vier maanden. Veel hangt van je motivatie en doorzetting af. Onze club traint in het zwembad De Lockhorst op vrijdagavond en daarna komen de verhalen los onder het genot van een drankje en een hapje in ons clubhuis achter het zwembad, Sportlaan 3 in Sliedrecht. Tevens kan je bij ons terecht voor alle NOB opleidingen en specialisaties.

De duikopleiding start in januari 2017.Als je niet aanwezig kan zijn tijdens de introductie op vrijdag 4 november, maar wel belangstelling hebt voor de opleiding, neem contact op met de trainingscoördinator Kees van Middelkoop. Zijn telefoonnummer is 0683 798 175.

Sep 12 2016

Ontmoetingen met Vorskwabben, herstel van een populatie?

vorskwabDe Vorskwab is een apart uitziende, zeldzame vis die op de Nederlandse Rode Lijst Vissen staat. De soort werd de laatste 15 jaar als sterk afgenomen beschouwd. De afgelopen weken werd deze soort echter meerdere keren waargenomen in het Grevelingenmeer.

 

Een onverwachte ontmoeting. Het is zaterdagmiddag 3 september, omstreeks 15.00 uur. In het Grevelingenmeer bij Dreischor, op de duiklocatie ‘Het Gemaal’, gaan een aantal duikers te water. Op een diepte van circa 8 meter ontdekken ze een donker hol. Wanneer ze daar hun duiklamp op richten, zien ze in een flits twee grote verschrikte ogen in een brede zwarte kop. Het dier waaraan de ogen toebehoren schiet direct dieper het hol binnen. Wanneer de duikers het hol wat beter bekijken, blijkt er nog een andere uitgang te zijn. Ook hier worden ze aangestaard door grote ogen, die duidelijk toebehoren aan een vis.

Dit exemplaar blijft echter stoïcijns op dezelfde plek liggen. Plots verschijnen in deze uitgang ook de ogen van het exemplaar dat ze al eerder zagen. Nog steeds onrustig zwemt dit dier meerdere rondjes in het hol, waardoor een hoop bodemmateriaal opwervelt. Langzamerhand wordt ook dit dier rustig en als de nieuwsgierigheid eenmaal de overhand krijgt, komt het zelfs nog wat verder naar voren en blijft boven zijn of haar partner ‘hangen’. Zo kunnen de duikers vaststellen dat het om een tweetal vorskwabben gaat, met als beloning voor het geduld onderstaande foto.

Read the rest of this entry »

Apr 30 2016

Moby Dick Klusdag

4021dfe6c97343ff1d077d70c5e680a9f632672a

WP_20160416_13_19_01_ProOp 16 april hebben we in het clubhuis weer eens flink de boel gesopt en opgeruimd.

Het was hard nodig en met alle vrijwilligers is het een gezellige dag geworden, waarin we veel hebben kunnen doen. Tussen de middag hebben we gezamenlijk een broodje gegeten is kwam de voorzitter met zijn gevolg ook nog even wat eten, waarna hij in zijn haaienpak meegenomen werd voor zijn vrijgezellenfeest.

Bij deze wil ik alle vrijwilligers bedanken voor hun inzet.

Ondanks het harde werk hebben we nog niet alles gedaan wat we wilden. Na het Pinksterkamp gaan we nog een zaterdag plannen om wat schilderwerk en andere klusjes af te maken.

Wordt vervolgd!

Apr 12 2016

Sepia in de Oosterschelde gezien!

De eerste Sepia van dit jaar is gespot bij de duikplaats Kurkenol. Afgelopen zondag (10 april) gingen een groepje duikers onder water om sepiatentjes te plaatsen en kwamen hierbij de eerste zeekat van 2016 tegen.

12 graden Celsius
Als de Oosterschelde de perfecte temperatuur voor de sepia’s heeft bereikt, zo’n 12 graden Celsius, komen de zeekatten weer massaal naar de Oosterschelde toe. Ze zijn hier om te paren, hun eieren af te zetten en te verzorgen, én om er uiteindelijk te sterven.

Sterven
Het vrouwtje zet de eitjes af, iets dat soms wel een hele dag kan duren. Ondertussen beschermt het mannetje zijn vrouwtje tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Wanneer de twee- tot driehonderd eitjes zijn afgezet trekt het mannetje terug naar warmer water. Het vrouwtje sterft meestal vrij snel nadat ze de eitjes heeft gelegd.

Eén centimeter groot
Na ongeveer acht weken komen de eieren uit, waarna de ongeveer één centimeter kleine diertjes een beschut plekje in het zand zoeken om verder te groeien. Daarna trekken ze naar open zee.

Start van het duikseizoen
Voor veel sportduikers is de komst van de sepia’s het startschot en meteen ook het hoogtepunt van het duikseizoen. De sepia’s hebben tijdens de paring namelijk een prachtige kleur, waardoor het een spectaculair gezicht is om deze beesten van dichtbij te zien.

FB_IMG_1460456087500FB_IMG_1460456104960

Dec 18 2015

Prettige Kerstdagen & een Gelukkig Nieuwjaar

Prettige Kerstdagen & Gelukkig Nieuwjaar

Oct 15 2015

Activiteiten najaar 2015

Beste mobies,

 

De dagen worden steeds korter richting het einde van 2015, maar dat betekent natuurlijk niet dat stil binnen gaan zitten. In tegendeel, er komt een tal van activiteiten aan. Hierbij een kort overzicht van deze activiteiten. Houd daarnaast goed de mail/app in de gaten want er worden volop clubduiken gepland.

 

17 oktober forelvissen (contact: Kees v M.)

17 oktober 19.00u BBQ (contact: Johan)

24 oktober 10.00u Clubduik Preekhil (contact :Max)

30 oktober 21.00u Algemene Ledenvergadering

31 oktober 10.00u Clubduik Nionplas (contact: Richard)

21 november 10.00-12.00u Sinterklaasfeest (contact: Marc)

27 november 20.30u Introductieduik (Bronbad de Lockhorst)

28 november de 20e snertduik (‘t Zijpe)

Older posts «