Home » Nieuws

zwemfestijn

Beste leden,

De club gaat voor onze leden, samen met kinderen, een zwemfestijn organiseren op ZATERDAG 16-03-2019 in Bronbad De Lockhorst, Sportlaan 1 in Sliedrecht.

Jullie zijn met of zonder de kinderen van harte welkom tussen 17.00 – 18.30 uur,

dan wordt het naar hartenlust spetteren en spatteren in het zwembad.
Aansluitend kunnen jullie in het clubhuis van mobydick lekker na genieten van een hapje en een drankje.

We zien jullie graag dan!
Het bestuur.

Eerste buitenduik 2018!

O.S.C. Moby Dick Sliedrecht

Organiseert……………

1e buitenwaterduik

Zaterdag 31 maart 2018

Verzamelen duikcentrum Waterworld 10.00 uur

Daarna begeven wij ons naar duikstek:

Dreischor gemaal

 

Daarna is er de gelegenheid om te klinken op de goede afloop en alvorens de thuisreis weer aan te vangen en kleinigheid te eten

 Be there!

 

 

 

 

 

Sepia’s!

Als er één sepia door de Oosterscheldekering is..
Gedreven door hun oerinstinct trekken momenteel grote aantallen zeekatten vanuit de grenzen van de Atlantische oceaan en de Noordzee terug naar de kust waar ze twee jaar geleden geboren zijn. Sinds de laatste week van april en bij een watertemperatuur van circa tien tot elf graden Celsius, trekken de eerste tweejarige dieren weer door de openstaande Oosterscheldekering, de Spuisluis van de Brouwersdam en de monding van de Westerschelde de Zeeuwse Delta in. En als er één sepia door de Oosterscheldekering is getrokken, volgen er altijd veel meer! Sommige sportduikers meldden dat zij de afgelopen weken tijdens een duik meer dan tien exemplaren onder de golven van de Oosterschelde aantroffen.

Druppelvormige eikapsels
De dieren zijn ook meteen begonnen met paren, want tegelijkertijd met de eerste sepia’s werden ook al de eerste eikapsels aangetroffen. Deze eikapsels zijn druppelvormig, ongeveer één centimeter in doorsnede en bekleed met een laagje sepia-inkt. De prachtige inktvissen beleven hun paaitrek slechts eenmalig: het voltooien van het voortplantingsritueel kan enkele weken duren en nadat ze hun vele tientallen eikapsels hebben afgezet sterven ze hier.

Teder ritueel
De gewone zeekat kan circa 40 tot 50 centimeter groot worden. Vooral tijdens de paaitijd zijn ze prachtig gekleurd en hebben ze alleen maar oog voor elkaar. De paring is een teder ritueel, waarbij het mannetje zijn zojuist op de paaigronden veroverde vrouwtje koestert en beschermt tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Hierbij kunnen de mannetjes onderling zeer agressief met elkaar vechten om hun paringsrechten te beschermen of juist te veroveren. De copulatie, waarbij het mannetje en vrouwtje innig hun acht armen verstrengelen duurt ongeveer 30 seconden tot een minuut en verloopt heel rustig.

Bijzonder natuurfenomeen trekt veel duikers
En net zoals de hormonen van deze inktvissen in de paaitijd door hun aderen gieren, groeit bij sportduikers het jaarlijks terugkerend enthousiasme om massaal te gaan duiken en van dit bijzondere natuurfenomeen te genieten. De sepia’s zijn absoluut niet schuw en kunnen goed door sportduikers geobserveerd en gefotografeerd worden. Toch verzoekt de Nederlandse Onderwatersport Bond duikers om afstand te houden, de dieren niet aan te raken en als het te druk wordt een andere duikplek op te zoeken. Het is bijzonder dat de sepia’s helemaal naar Zeeland komen om zich voort te planten: gun de dieren hun privacy!

Algemene Ledenvergadering

AGENDA:

 

  • Opening door de voorzitter en vaststellen agenda.
  • Verslag Algemene Ledenvergadering 9 december 2016.
  • Mededelingen van de voorzitter.
  • Mededelingen van de secretaris.
  • Mededelingen van de hoofdtrainer.
  • Mededelingen van de barcommissaris.
  • Mededelingen van de kascommissie.
  • Mededelingen van de penningmeester.
  • Verkiezing lid kascommissie.
  • Wat er nog meer ter tafel komt.

 

PAUZE

 

RONDVRAAG.

Sluiting door de voorzitter.

1e Buitenwaterduik 2017

Zaterdag 1 april 2017 (geen grap)

 

Eerste buitenwaterduik

 

Verzamelen 10.00 uur

 Duikcentrum Waterworld
Rolleklootsedijk 1.4306 NX Nieuwerkerk

 

 

Daarna reizen wij af naar het wereldberoemde “Dreischor gemaal” om de doop van onze aspiranten 1* van het seizoen mee te maken .

 

Na het volbrengen van deze missie zullen wij ons tegoed doen met sate & bier in cafe Charlies, Nieuwerkerk